Scroll Top

Welke oven past het best in jouw keuken?

Wie een nieuw keuken gaat kopen en graag kookt kan niet zonder een oven. Er zijn veel soorten ovens. Welke past het bij jouw situatie en budget? Je leest het in deze post.

Bij het kopen van een oven zijn er tal zaken om rekening mee te houden. Zoals je eigen kookwensen,
de ruimte in je keuken en het gebruiksgemak. Laten we eens kijken wat de mogelijkheden zijn.

Hoe bepaal je welke oven het best past in jouw keuken?

Dit is voor de meeste mensen een lastige vraag om te beantwoorden. Om je enigszins wegwijs te maken, is het slim jezelf een aantal essentiële vragen te stellen. Als je daarop het antwoord weet, kun je een weloverwogen en vooral goede keuze maken.

  • Heb je een magnetronfunctie nodig?
  • Gebruik je de oven vooral om te bakken?
  • Wil je meerdere gerechten tegelijk kunnen bereiden?
  • Wil je een stoomoptie voor je gerechten?
  • Vind je de combinatie stoom en ovenfuncties belangrijk?
  • Hoeveel ruimte voor apparatuur heeft je keuken?

Welke soorten ovens zijn er?

Voordat je een goede keuze kunt maken, is het natuurlijk handig om te weten welke soort ovens er zijn. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten ovens. 

Gasoven

Een gasoven wordt van onder naar boven verwarmd, meestal met een gasvlam als warmtebron. In principe koken deze ovens voedsel van onderaf. Ze hebben ook een apart bovenste compartiment om te braden. Bij sommige modellen kun je zowel de boven- als de onderkant tegelijk gebruiken.

Voordelen

  • Voedsel wordt snel verhit
  • De temperatuur kan gemakkelijk worden geregeld
  • Dankzij het formaat kun je grote hoeveelheden voedsel tegelijk bereiden
  • Gasovens zijn flexibel en kunnen voor verschillende culinaire doeleinden worden gebruikt 
  • Een uitstekende keuze als je graag snel kookt 
  • Relatief eenvoudig te installeren omdat veel keukens (nog) zijn uitgerust met een gasleiding

Nadelen 

  • De temperatuur kan nogal schommelen en dat leidt tot ongelijkmatige verwarming
  • Een gasoven produceert vochtigere lucht. Dat betekent dat je meer tijd nodig hebt om je gerechten goed bruin of krokant te krijgen
  • Gasovens zijn meestal duurder dan elektrische ovens

Elektrische oven

Een elektrische oven is een oven die op elektriciteit werkt in plaats van op gas. Elektrische ovens hebben inwendige warmte-elementen die het voedsel opwarmen via straling. Een dergelijke oven is een goede optie als consistente temperaturen en gelijkmatige verwarming prioriteit zijn. 

Voordelen

  • Vaak minder duur dan zijn tegenhanger die op gas werkt 
  • Geeft niet veel vocht af aan de lucht
  • Minder gevoelig voor temperatuurschommelingen (geen hete plekken en verbrande randen) 
  • Gemakkelijk in gebruik 
  • Eenvoudig schoon te maken 
  • Een goed alternatief als je huis niet geschikt is voor gastoestellen
  • Modellen zijn zowel vrijstaand of als inbouwapparaat (als onderdeel van het fornuis) verkrijgbaar

Nadelen

  • Je kunt niet bakken of koken als de stroom uitvalt 
  • Elektrische ovens koken langzamer dan gasovens

Heteluchtoven

Een heteluchtoven heeft een ventilator en een afzuigsysteem, in tegenstelling tot een gewone oven. De ventilator en de afzuiging blazen hete ovenlucht over en rond het voedsel en blazen het vervolgens naar buiten. Het resultaat is dat deze hete lucht het voedsel omringt, zodat het gelijkmatiger en sneller gaart.

Voordelen

  • Een ventilator en een afzuigsysteem zorgen ervoor dat de hete lucht in het apparaat circuleert en het voedsel gelijkmatiger wordt verhit. Zo heb je minder kans op warme en koude plekken in je voedsel 
  • De luchtcirculatie in dit type oven zorgt er ook voor dat de buitenkant van je eten knapperig of bruin wordt terwijl het van binnen lekker mals blijft
  • Heteluchtovens zijn zeer veelzijdig
  • Ze zijn zowel als gasmodel en als elektrisch model verkrijgbaar 

Nadelen

  • De ventilator en het uitlaatsysteem zijn extra onderdelen in vergelijking met een conventionele oven. Daardoor is de kans op reparaties groter. 

Stoomoven

Een stoomoven bevat doorgaans een waterreservoir in de ovenholte. Het water wordt via een pomp in de ketel geïnjecteerd en de warmte van de oven verandert het water in stoom. Zo kun je de vochtigheidsgraad optimaal houden, waardoor je minder kruiden en olie nodig hebt. Sommige modellen moet je aansluiten op een waterleiding. 

Voordelen

  • De vochtigheid helpt voorkomen dat de maaltijd uitdroogt, zodat het eindresultaat smakelijker is
  • Beter smaakbehoud en vitamines blijven behouden in tegenstelling tot de traditionele bereiding in de pan. Daarom is koken met stoom over het algemeen een gezonder alternatief dan bakken of braden in olie of vet
  • Je kunt je voedsel op een exacte temperatuur klaarmaken (je eten brandt niet meer aan)
  • Een stoomoven werkt sneller en verkort de kooktijd aanzienlijk, vooral bij het bereiden van grote hoeveelheden
  • Je kunt verschillende gerechten tegelijkertijd in de oven plaatsen, dat scheelt afwas
  • Je kunt voedsel bakken, braden, roosteren en grillen, maar ook voedsel ontdooien en opwarmen
  • Je kunt babyflesjes ermee desinfecteren 

Nadelen

  • Aanzienlijk duurder dan de alternatieven
  • Vereist meer onderhoud (vaker schoonmaken) vanwege achterblijvend restwater

Magnetron

Een magnetron gebruikt elektromagnetische straling van microgolven om voedsel te verhitten en te koken. Microgolven zijn een soort elektromagnetische straling. Ze zijn korter dan radiogolven en langer dan infraroodgolven. Magnetrons gebruiken de warmte van deze elektromagnetische straling om alleen het voedsel te verwarmen in plaats van de hele ruimte in het apparaat.

Voordelen

  • Eenvoudig in gebruik
  • Voedselbereiding gaat veel sneller dan in een conventionele oven. Je hoeft niet voor te verwarmen en je kookt op vol vermogen vanaf het moment dat hij aanstaat 
  • Het voedsel absorbeert de straling, dus er wordt geen tijd en energie verspild aan het verwarmen van de ruimte eromheen
  • Zeer gelijkmatige warmteverdeling
  • Neemt minder ruimte in beslag dan een conventionele oven
  • Over het algemeen betaalbaarder dan conventionele ovens 
  • Geen installatiekosten
  • Verbruikt veel minder energie dan een conventionele oven
  • Vereist geen volledige groep in de meterkast, dus kan bijna altijd geplaatst worden, zonder de stoppenkast aan te passen
  • Hygiënischer dan een conventionele oven
  • Gemakkelijker schoon te maken dan een conventionele oven

Nadelen

  • Niet effectief op – letterlijk – dik voedsel; voedsel van ongeveer 2,5 cm of meer is te dik, zoals kipfilet
  • Grotere kans op ongelukken; sommige voedingsmiddelen kunnen ontploffen in een magnetron (zoals bij het pocheren van eieren)
  • Smaak en vitamines verdwijnen door het opwarmen met een magnetron

Combimagnetron

Een combimagnetron combineert microgolfkoken met heteluchtkoken. Het gebruik van deze twee methoden stelt je in staat je gerecht snel en gelijkmatig te braden of het knapperig en bruin te bakken. Het is het beste van twee werelden – de snelheid van een magnetron gecombineerd met de hoogwaardige afwerking van een oven.

Voordelen

  • Snel, een goede keuze voor drukke gezinnen waar snelheid bij koken essentieel is
  • Een combimagnetron kan de bereidingstijd tot de helft verkorten
  • Scheelt ruimte (één apparaat met de functie van twee)
  • Grillen en stomen zijn vaak ook mogelijk
  • De veelzijdigheid van een combimagnetron maakt het gemakkelijker om voedsel te bruinen, knapperig te maken en te braden zoals je dat wilt
  • Goedkoper in het gebruik dan een oven, wat een aanzienlijke besparing op de energiekosten kan opleveren

Nadelen

  • Kleiner dan een oven. Je kunt dus maar één soort voedsel tegelijk bereiden
  • De ovenholte moet na elk gebruik worden schoongemaakt, omdat vet of aangekoekte resten bij het volgende gebruik zullen aanbakken en moeilijk te verwijderen zijn 
  • Kan moeilijk schoongemaakt worden, omdat de meeste combimagnetrons een roestvrijstalen binnenkant hebben
  • Er is geen bodemelement, dus het bruinen en knapperig maken van voedsel dat op de bodem moet worden gekookt, zoals gebak, taarten en pizza, is beperkt. Sommige modellen hebben een krokante plaat om de onderkant van het voedsel te bruinen en krokant te maken, maar dit geeft nog steeds niet zo’n goed resultaat als een oven met een bodemelement

Combi-stoomoven

Een combi-stoomoven is een drie-in-één oven waarmee je kunt koken met stoom, hete lucht (convectie) en een combinatie van beide. Als alternatief voor het gebruik van een aparte stoomoven of heteluchtoven, kun je een combi gebruiken als vervanging van beide apparaten. Dat scheelt je ruimte en bespaart geld bij de bereiding van je eten.

Voordelen

  • Met combi-stoomovens kunt je het kookproces nauwkeuriger regelen, zowel de vochtigheid als de temperatuur
  • Je kunt voedsel op lagere temperaturen garen. Dat zorgt voor betere kookresultaten, zoals het behoud van smaak en voedingsstoffen 
  • Lagere temperaturen zorgen voor minder productkrimp. 

Nadelen

  • Kan duur zijn in aanschaf
  • Neemt veel ruimte in, vooral vrijstaande modellen
  • De kooktijd moet worden verlaagd om met een stoomoven te kunnen werken
  • Vereist schoonmaken na elke kookbeurt vanwege condensatie
  • Is niet geschikt voor alle soorten voedsel, vooral niet voor voedsel dat bruin of knapperig moet worden
  • Moeilijk om mee te leren werken

Stroomvoorzieninig

Wil je meer weten over hoe een oven thuishoort in het leidingschema van je keuken, lees dan de post Alles wat je moet weten over het leidingschema voor je keuken

Welke formaten zijn er 

Bij ovens heb je de keus uit een vrijstaande en een inbouwvariant. Van de inbouwvariant komen twee maten veruit het meest voor. Die maten worden uitgedrukt in de hoogte: 

  • 45 cm hoog
  • 60 cm hoog

De standaardbreedte van ovens van beide hoogten is 60 centimeter. 

Oveninhoud wordt gemeten in liters. Een oven van 45 cm hoog (40 liter) heeft een kleinere inhoud dan een oven van 60 cm hoog (50-70 liter). 

Welk formaat het beste bij jouw situatie past, heeft te maken met het soort oven dat je wil en de beschikbare ruimte in je keuken.

Oven 45 cm hoog

De compacte variant van de twee is niet per se de mindere keus. Dat ligt aan jouw situatie, wensen en budget. Hieronder de voor- en nadelen.

Voordelen

  • Ook geschikt voor kleine(re) keukens
  • Vaak goedkoper dan de 60 cm-variant

Nadelen

  • Beperkte inhoud en dus minder capaciteit voor het bereiden van eten
  • De kleinere inhoud kan een nadeel zijn bij grotere hoeveelheden voedsel

Oven 60 cm hoog 

De grote variant van de twee biedt je tal van mogelijkheden en passen bij een grote, luxueuze keuken. Of dat de beste keuze is, ligt eveneens aan jouw situatie, wensen en budget. Hieronder de voor- en nadelen.

Voordelen

  • Kan grotere hoeveelheden voedsel aan en dat betekent tijdsbesparing
  • Meerdere lagen tegelijkertijd bereiden

Nadelen

  • Vereist een grotere keuken
  • Meestal duurder dan de 45 cm-variant

Wat kosten een stoomoven, combi-stoomoven en een combi-magnetron?

De prijzen van de diverse ovens lopen flink uiteen. Hieronder vind je daarom een richtprijs met daarin de vanaf-prijs per oventype. Daarbij is het belangrijk dat je weet dat de verkoopadviesprijzen zijn anders dan de daadwerkelijke aankoopprijs. Bij de aanschaf van een oven kun je het zo gek (duur) maken als je zelf wil. Voor elke budget is er een oplossing. 

Houd er rekening mee dat de vanaf-prijzen de onderkant van de markt vertegenwoordigen voor inbouwmodellen. Verder is het belangrijk om te weten dat als je een enigszins kwalitatief goed apparaat wil kopen, je al gauw het dubbele kwijt bent. 

  • Gasoven: vanaf 300 euro
  • Elektrische oven: vanaf 400 euro
  • Heteluchtoven: vanaf 300 euro
  • Stoomoven: vanaf 500 euro
  • Combi-stoomoven: vanaf 750  euro
  • Magnetron: vanaf 250 euro 
  • Combimagnetron: vanaf 325 euro 

Hoe zit het met het energieverbruik van de verschillende soorten ovens?

Behalve het soort oven dat past bij jouw wensen, situatie en budget, is het ook handig om te weten wat zo’n oven aan energie verbruikt. Wat veel mensen niet weten, is dat de oven in een keuken de meeste energie verbruikt van alle keukenapparatuur. 

Een vuistregel is: hoe groter de oven hoe meer hij verbruikt. Daarnaast heb je ook te maken met het energieverbruik dat past bij de verschillende soorten ovens. Het verbruik wordt aangegeven in kilowattuur (kWH) per jaar.  

Hieronder een lijstje. Het gaat om gemiddelden aangezien er per soort verschillende groottes en modellen zijn. 

SOORT OVEN ENERGIEVERBRUIK PER JAAR VERMOGEN
  • Gasoven*
150 kWh 2000 Watt
  • Elektrische oven
150 kWh  3000 Watt
  • Heteluchtoven
100 kWh 2000 Watt
  • Stoomoven
125 kWh 2200 – 3600 Watt
  • Combi-stoomoven
125 kWh 2200 – 3600 Watt
  • Magnetron
60 kWh 800 – 1100 Watt
  • Combimagnetron
100 kWh 800 – 1100 Watt

* Bij een gasoven komen de kosten van het gasverbruik nog bovenop het stroomverbruik. 

Magnetron of (stoom)oven?

Voor veel mensen staat een magnetron – terecht – gelijk aan gebruiksgemak en efficiëntie. Daarom denken veel mensen al gauw aan een magnetron bij het oriënteren op een nieuwe keuken. Toch is het goed stil te staan of je daadwerkelijk een (combi)-magnetron moet kopen of toch een oven? Of beide?

Het verhitten van je eten is één van de voornaamste redenen om een magnetron of oven aan te schaffen. Ze kunnen het allebei uitstekend. Maar als je ook van bakken houdt, heb je aan een magnetron niet meer genoeg. Hetzelfde geldt voor gegratineerde maaltijden. Heb je allebei nodig dan kun je een combimagnetron overwegen.

Related Posts

×

Hallo!

Klik hier om direct te chatten via Whatsapp met de Keukenaankoopmakelaar of stuur een mail naar info@keukenaankoopmakelaar.nl.

× Whatsapp