Scroll Top

Hoe goed werkt een kookplaat met afzuiging?

Je ziet ze in moderne keukens steeds meer: kookplaten met afzuiging. Bij dit systeem worden kookdampen naar beneden afgezogen in plaats van naar boven bij een conventionele afzuigkap. Maar werkt zo’n systeem goed, en is het ook iets voor jou? In dit artikel lees je er alles over. 

Een afzuigsysteem is een essentieel onderdeel van je keuken. Het houdt immers de vochtigheid in huis onder controle, zorgt ervoor dat kookgeuren niet blijven hangen en het zorgt er ook nog eens voor dat je keukenkastjes niet vies worden.

Decennialang werd dit geregeld met een afzuigkap boven je kookplaat. Maar de laatste jaren is er een sterke trend waarneembaar in kookplaten met afzuiging. Hoe goed werkt zo’n kookplaat nu eigenlijk precies en wat zijn de voor- en nadelen van zo’n systeem? Laten we maar eens kijken.

Wat is een kookplaat met afzuiging?

Voordat ik inga op de vraag hoe goed een kookplaat met afzuiging precies werkt, is het goed om te weten wat een kookplaat met afzuiging precies is.

Een kookplaat met afzuiging is een afzuigsysteem dat in de kookplaat is verwerkt. Dit systeem, dat ook wel werkbladafzuiging wordt genoemd, zuigt dampen die bij het koken vrijkomen naar beneden toe af. Het maakt een afzuigkap overbodig. Daarmee is dit systeem uitermate geschikt voor open keukens en keukens met een hoog plafond.

Hoe werkt een kookplaat met afzuiging?

Kookplaten met afzuiging werken volgens een heel ander principe dan een gewone kookplaat die gebruikmaakt van een afzuigkap. Werkbladafzuiging zuigt, zoals gezegd, lucht over het kookoppervlak. Zo komen stoom, rook en vet via een filter onder het aanrecht terecht. Daar wordt het residu van kookdampen opgeslagen in een filter of via een kanaal naar buiten afgevoerd. 

Dit is mogelijk doordat het krachtige afzuigsysteem kookdampen sneller naar beneden zuigt dan de kookdampen opstijgen. Dat verschil is vier meter per seconde ten opzichte van één meter per seconde.

Recirculatie of afvoer naar buiten?

Net zoals de conventionele afzuigkap bedien je ook een kookplaat met afzuiging aan de hand van recirculatie of een afvoer naar buiten. Beide hebben te maken met de geleiding van de lucht maar doen het op een andere manier.

Bij recirculatie filtert een (actief-)koolstoffilter de afgezogen lucht. De lucht wordt vervolgens gereinigd en geurtjes worden verwijderd. Daarna leidt ze de lucht terug de ruimte in. Bij luchtafvoer wordt de lucht daarentegen naar buiten getransporteerd.

Het is natuurlijk de vraag wat in jouw situatie mogelijk is. Over het algemeen kun je stellen dat afvoer naar buiten meestal de beste optie is. Hij verwijdert vetdeeltjes en houdt zo je keuken schoon. Een recirculatiesysteem is een stuk minder effectief omdat het geen vochtigheid en warmte afvoert.

Dat wil niet zeggen dat je een recirculatiesysteem meteen maar moet afschrijven bij het plannen van je nieuwe keuken. Het heeft wel degelijk effect. En als je niet heel veel kookt, dan kan een recirculatiesysteem afdoende zijn voor jouw situatie. Anders is vaker schoonmaken een oplossing.

Hieronder vind je in vogelvlucht de belangrijkste voor- en nadelen van recirculatie en luchtafvoer.

Luchtafvoer

VOORDELEN

  • Effectiever dan recirculatie
  • Heeft een veel kleiner effect op de luchtvochtigheid in huis
  • Onderhoudsvriendelijk (koolfilter vervangen is niet nodig)
  • Schoonmaken is niet nodig

NADELEN

  • Niet echt geschikt voor energieneutrale huizen
  • Vereist meer onderhoud
  • Energieverlies doordat ook verwarmingslucht naar buiten wordt afgevoerd

Recirculatie

VOORDELEN

  • Je hoeft geen afvoer te laten aanleggen
  • Eenvoudig te installeren
  • Kan geïnstalleerd worden in elk type woning  
  • Vrijheid met plaatsing en indeling van je keuken

NADELEN

  • Minder effectief dan luchtafvoer
  • Vaker schoonmaken
  • Koolfilter moet vaker worden vervangen
  • Heeft een nadelige invloed op de luchtvochtigheid in je woning

Welke soorten kookplaten met afzuiging zijn er?

Kookplaten met afzuiging zijn verkrijgbaar in een telescopische variant en met randafzuiging. Ik bespreek ze hieronder. Elk heeft zijn eigen specifieke voors en tegens.

Kookplaat met randafzuiging

Een kookplaat met randafzuiging voert de lucht rond de kookplaat in het midden af. Wat de meeste mensen betreft is het esthetisch de mooiste variant, aangezien de afzuiging bijna niet zichtbaar is. Dit in tegenstelling tot een telescopische dampkap. Een nadeel is dat deze kookplaat minder goed werkt bij hoge(re) pannen en dat je dit systeem vaker moet schoonmaken.

Telescopische dampkap

De naam doet het al vermoeden: de telescopische dampkap is uitschuifbaar. Als je gaat koken trek je hem uit het werkblad naar boven en als je klaar bent schuif je hem in. Het voordeel van dit systeem is dat hij als een spatrand kan werken en dat hij beter werkt bij koken met hoge(re) pannen dan een systeem met randafzuiging. Ook hoef je dit systeem minder vaak schoon te maken. Een nadeel is dat dit systeem meer ruimte onder het werkblad inneemt dan een kookplaat met randafzuiging.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kookplaat met afzuiging?

Zoals met alles, kennen ook kookplaten met afzuiging voor- en nadelen. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

VOORDELEN

  • Je hebt geen afzuigkap meer nodig. Esthetisch voor de meeste mensen een stuk mooier dan de conventionele afzuigkap: je keuken oogt namelijk ruimtelijker. Het past bovendien in een minimalistisch interieur. Ook heb je veel meer vrijheid in de plaatsing van de kookplaat en ben je flexibeler met het ontwerp en de indeling van je keuken. 
  • Misschien wel één van de grootste voordelen van dit type kookplaat: hij is veel stiller dan de traditionele afzuigkap.
  • Je hebt niks meer te maken met luchtafvoer in de keuken. Een kookplaat met afzuiging geeft je dus veel meer vrijheid in de plaatsing van je kookplaat en daarmee in het ontwerp van je keuken.
  • De filters zijn binnen handbereik en eenvoudig schoon te maken in de vaatwasser. 
  • Geen kookgeuren in huis. Ook voorkomen kookplaten met afzuiging verspreiding van kookdampen en spattend vet. 

 

NADELEN

  • Kookveldafzuiging vereist een dieper werkblad. Het afzuigsysteem is weggewerkt onder de plaat en dat neemt ruimte in beslag in het keukenkastje. Dat kan gevolgen hebben voor de indeling van je keuken als je specifieke wensen hebt voor wat betreft de opslagruimte. 
  • Voor de meeste mensen geen onbelangrijk nadeel: een kookplaat met afzuigkap is duurder dan een conventionele afzuigkap.
  • Hoe hoger je pannen, hoe slechter de werking van kookplaatafzuiging. 
  • Een kookplaat met afzuigveld vereist meer onderhoud. Dat betekent vaker schoonmaken. Het is aan te raden om dat na elke kookbeurt te doen. Zeker als je geen afzuiging naar buiten hebt.  
  • Dit soort kookplaten is in een beperkt aantal formaten verkrijgbaar.

Wat kost een kookplaat met afzuiging?

Zoals ik hierboven al heb aangegeven zijn kookplaten met afzuiging duurder dan de conventionele afzuigkap. De meerprijs ligt gemiddeld op zo’n dertig procent. Concreet: je vindt ze al vanaf ongeveer 1500 euro. Bij de meeste merken ben je echter al gauw meer dan 2000 euro kwijt.

Welke merken kookplaten met afzuiging zijn er?

Hoewel kookplaten met afzuiging een relatief nieuw zijn, is deze noviteit razendsnel populair geworden. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel merken (ook bekende) deze innovatie in hun assortiment aan keukenapparatuur hebben opgenomen. De keuze is dan ook groot. Hieronder vind je een overzicht van merken die dit type afzuiging voeren.

  • AEG
  • Airo
  • Atag
  • Bertazzoni
  • Bora
  • Boretti
  • Etna
  • Gaggenau
  • Falmec
  • Franke
  • Kitchenaid
  • Kupperbusch
  • Miele
  • Neff
  • Pelgrim
  • Senzanome
  • Siemens
  • Smeg
  • Whirlpool

Welke kookplaat met afzuiging moet ik kiezen?

Ook voor kookplaten met afzuiging kun je ‘gewoon’ kiezen uit gas-, elektrische en inductiesystemen. Welke voor jou het beste is, heeft te maken met je voorkeur en de (kook)eigenschappen van deze systemen.

Ook een praktisch element kan meespelen. Als je altijd op gas gekookt hebt, heb je daar de juiste pannen voor. Als je dan wil overstappen op inductie moet je daarvoor de bijhorende pannen kopen. Dat is behoorlijk kostbaar.

Wel is het zo dat gas en elektrisch vanuit milieuoverwegingen op termijn zullen worden afgeschaft. In die zin is het verstandig om over te stappen op koken op inductie, mocht je nu nog op gas koken of een elektrische kookplaat gebruiken.

Related Posts

×

Hallo!

Klik hier om direct te chatten via Whatsapp met de Keukenaankoopmakelaar of stuur een mail naar info@keukenaankoopmakelaar.nl.

× Whatsapp