Het keukenfront is bepalend in de uitstraling en de looks van je keuken. Welk materiaal past bij jouw wensen en voorkeuren en waar moet je op letten? Je leest het in deze post.
Moet je nieuwe keuken een klassieke look hebben, of liever strak en modern? Moet-ie glanzend zijn of juist mat? Allemaal vragen die van belang zijn bij het uitzoeken van een keukenfront. Hoewel de opstelling en de uitrusting van je keuken (kookeiland of niet, kookplaat met afzuiging of niet, luxe apparatuur of niet, et cetera) ook belangrijk zijn voor het uiterlijk van je keuken, zijn de fronten het meest bepalend.
Wat is een keukenfront?
Het antwoord op die vraag is heel eenvoudig: de kastdeur of lade. Feitelijk het oppervlak aan de voorkant van de keuken, het kastwerk waar je tegenaan kijkt.
Welke materialen voor keukenfronten zijn er?
Zoals gezegd heeft je keukenfront een grote invloed op de look en uitstraling van je keuken. Dat heeft alles te maken met het materiaal dat je daarvoor uitkiest. Keukenfronten zijn verkrijgbaar in uiteenlopende materialen, zoals:
- Glas
- Houtfineer
- Keukenspaanplaat
- Kunststof
- Kunststoffolie
- Massief hout
- MDF
- Roestvrij staal
- Steen
Deze materialen gaan niet zozeer over de kwaliteit van je keuken, maar vooral over wat je mooi vindt. Al heeft het indirect wel zijn invloed op de kwaliteit. Een massief houten keukenfront vereist namelijk ander kastwerk dan een keukenfront van MDF.
Wil je meer weten over materialen over keukenkasten, lees dan de uitgebreide post Wat zijn de verschillen in kwaliteit bij keukenkasten.
Wat voor uitstraling moet je keuken hebben?
Goed, nu je bovenstaande weet, is het belangrijk dat je stilstaat bij de vraag welke uitstraling je keuken moet hebben. Klassiek, modern, modieus, strak, landelijk of chique? Jouw wensen bepalen welke materialen geschikt zijn voor je keukenfront en welke niet. De afwerking van je keukenfront speelt daarbij een grote rol. Daarvoor wordt onder andere lak gebruikt. Er is een grote variëteit in laksoorten. Hieronder leg ik uit welke er zijn en wat de voor- en nadelen van elke laksoort zijn.
Welke lak voor welke uitstraling?
Een gelakt keukenfront bestaat uit een tweecomponentenlak die wordt gevormd door een basis- en een verhardingslak. Het maakt een keukenfront zeer stevig en bovendien krasbestendig en is gelijkwaardig aan autolak. Een voordeel van een gelakte keuken is dat je een grote keuze hebt in kleur. Iedere Sikkens- of RAL-kleur is mogelijk.
Als je voor een gelakt keukenfront gaat, is het van belang dat je weet of je een glanzend of mat keukenfront wil hebben, of juist een gradatie ertussenin. Er zijn behoorlijk wat mogelijkheden, elk met zijn eigen kenmerken.
De bekendste soorten lak waarmee je jouw gewenste effect kunt bereiken zijn:
- Hoogglanslak
- Matlak
- Poederlak
- Satijnlak
- Structuurlak
Hoogglanslak
Eén van de eigenschappen van een hoogglansfront is dat ze door hun spiegelende werking licht reflecteren. Het voordeel daarvan is dat je de ruimte groter laat lijken. Dit kan goed werken in kleine ruimtes. Daarnaast geeft hoogglanslak een luxueuze uitstraling. Een ander voordeel van een hoogglanskeuken is dat hij gemakkelijk schoon te maken is. Vlekken veeg je er in een handomdraai af.
Een nadeel van een keukenfront met hoogglanslak is dat hij aanzienlijk duurder is dan de meeste andere afwerkingen. Dat heeft alles te maken met de vele lagen lak die op het front worden aangebracht om het glanzende effect te bereiken. Ook zijn vlekken en vuil sneller te zien en is een front met hoogglanslak vatbaarder voor krassen en vaak duidelijk te zien.
Matlak
Een matte keukenafwerking geeft een gladde textuur aan keukenmeubelen en oppervlakken, maar zonder de glans en diepe reflecties die bij hoogglans-keukenafwerking hoort. Een matte lak past bij een subtiel, ingetogen keukenontwerp.
Het geeft je keuken een gevoel van verfijnde luxe. Matte keukens zijn gemakkelijk te onderhouden, duurzaam door de milieuvriendelijke UV-lak en het oppervlak vertoont minder snel vingerafdrukken en vlekken.
Er is één belangrijk nadeel aan matlak als je een donkergekleurd keukenfront hebt. Na verloop van tijd verkleuren de fronten. Dus mocht het zo zijn dat je een front moet vervangen, dan heeft die gegarandeerd een andere kleur dan de rest van je keuken.
Poederlak
Keukenfronten die voorzien zijn van poederlak zijn slijtvast en dat verlengt de levensduur. Poederlak is bovendien krasbestendiger dan matlak of satijnlak. Andere voordelen zijn de luxueuze uitstraling en de toepasbaarheid op diverse materialen. Poedercoat is bovendien milieuvriendelijk én je ziet er niet snel vlekken op. Een nadeel van poederlak is dat als je hard tegen een front aanstoot, er een stuk lak van het front kan springen.
Satijnlak
Een keukenafwerking met satijnlak biedt je een evenwicht tussen de lichtreflecterende eigenschappen van een hoogglansfront en de lichtdempende kwaliteiten van een mat keukenfront. Deze lak is uitermate geschikt als je in je keuken een gevoel van licht en ruimte wil zonder de sterk spiegelende glans van hoogglanslak en je wel het effect van hoogglanslak op een keuken wil.
De laklaag is een mengsel van hoogglans en mat, waardoor een oppervlakteafwerking ontstaat die licht weerkaatst, maar geen reflectie veroorzaakt.
Structuurlak
Structuurlak is een matte lak met een iets ruwere structuur dan andere laksoorten. Hij is goed bestand tegen krassen en slijtage en geeft een stijlvolle matte afwerking met structuur. Een ander voordeel is dat beschadigingen met een lakstift eenvoudig te herstellen zijn. Verder is het een duurzame lak omdat hij bestaat uit harde(re) korrels. Ook goed om te vermelden is dat structuurlak waterbestendig is. Daarmee is hij dus uitermate geschikt voor keukens.
Een nadeel van structuurlak is dat deze afwerking vaak in een hogere prijsgroep valt en je dus meer betaalt dan bij de meeste andere laksoorten.
Hoe zit het met vlekken op keukenfronten?
Heb je een gelakt keukenfront, dan is dat doorgaans eenvoudig schoon te maken. Een vochtige doek doet vaak al wonderen en je hoeft meestal niet hard te boenen om de vlekken en/of vegen te verwijderen.
Wil je je keuken grondig(er) schoonmaken, dan kun je een vetverwijderende keukenreiniger gebruiken. De meeste drogisten en supermarkten verkopen verschillende middelen. Het is aan te raden deze middelen met water verdund aan te brengen op je keukenfronten. Zo voorkom je schade en kun je je keuken toch goed schoonmaken.
Zijn je keukenfronten van massief hout of van houtfineer, dan is het aan te raden met een vochtige doek in de richting van de houtnerf te vegen. Zo veeg je eventueel vuil uit de poriën.
Let op: gebruik nooit politoer of harde sponsjes om je keuken te reinigen. Dat beschadigt de lak.
Keukenfront met greep of juist greeploos?
Kies je een keukenfront, dan kies je feitelijk het materiaal en (in veruit de meeste gevallen) de lakafwerking. Een andere overweging is of je een keukenfront met of zonder greep wil. Beide opties hebben allebei een nadrukkelijke invloed op het uiterlijk van je keuken. Een keuken met greep is de standaard. Daarom focus ik hieronder op de voor- en nadelen van een greeploze keuken.
Een greeploze keuken zorgt voor een moderne, luxueuze uitstraling. Het geheel oogt rustig, strak en vooral: ruimer. Omdat het keukenfront volledig vlak is, is een greeploos front snel en eenvoudig schoon te maken. Een ander voordeel – één waar niet vaak bij stilgestaan wordt – is dat een greeploze keuken veiliger is voor kleine kinderen. Het voorkomt dat ze tegen laaghangende grepen lopen.
Een nadeel van een greeploos keukenfront is dat de kasten minder inhoud hebben – ongeveer vijf procent. Dit komt door de techniek die nodig is om zonder grepen toch de lades en kastdeuren te kunnen openen. Die techniek heeft ruimte nodig en dat gaat ten koste van de inhoud van de lade of kast. Een ander nadeel is dat die techniek ervoor zorgt dat een greeploos front vaak duurder is dan een front met grepen.