Scroll Top

Alles wat je moet weten over het leidingschema voor je keuken

Als je een nieuwe keuken koopt, heb je een leidingschema nodig. Dat schema dient als een soort plattegrond voor de juiste installatie van alle onderdelen en apparatuur. Laat je een leidingschema maken nog voordat je het uiterlijk van je keuken bepaalt, levert je dat veel voordelen op. In dit artikel leg ik je uit waarom.

Ga je een keuken kopen, dan sta je op het punt vele duizenden euro’s uit te geven. Het uitzoeken van je keuken is niet alleen een leuk proces, maar ook een proces waarin je belangrijke keuzes moet maken. Je moet tenslotte nog jaren vooruit in je keuken. Hij moet goed zijn ingedeeld, je moet hem mooi vinden en hij moet alle apparatuur en kastruimte hebben die je nodig hebt.

Het laatste wat je dan wil doen, is overhaast een beslissing nemen over hoe je keuken eruit komt te zien. Toch gebeurt dat vaak bij mensen die een keuken kopen voor een nieuwbouwwoning. Dan moet je in anderhalve maand je keuken van a tot z bepalen en het ook nog eens over de prijs eens worden. Dat kan anders, moet anders. Waarom, dat leg ik je hieronder uit. Ook bied ik je een oplossing die je veel voordelen biedt. Laten we eens kijken.

Wat is een leidingschema?

Het leidingschema van je keuken is een technische tekening waarin aansluitpunten, apparatuur en specifieke (technische) eisen van je keuken in je ontwerp zijn verwerkt. Zo’n tekening wordt ook wel bedradingsschema of technische keukentekening genoemd. Zo’n schema is voorzien van alle maatvoeringen. Ook het verlichtingsplan van je keuken is normaal gesproken onderdeel van een leidingschema. Aan de hand van een tekening kan de installateur je keuken installeren en aansluiten.

Waarvoor dient het leidingschema?

Een leidingschema geeft aan waar de separate onderdelen van je keuken zijn gesitueerd. Zo weet de installateur waar hij de waterafvoer moet plaatsen, waar de koud- en warmwaterleiding, de gasaansluiting, de aansluitpunten voor de apparatuur en de afzuiging moeten komen, en welk type afzuiging wordt aangelegd.

Wanneer heb je een ledingschema nodig?

Een leidingschema geeft aan waar de separate onderdelen van je keuken zijn gesitueerd. Zo weet de installateur waar hij de waterafvoer moet plaatsen, waar de koud- en warmwaterleiding, de gasaansluiting, de aansluitpunten voor de apparatuur en de afzuiging moeten komen, en welk type afzuiging wordt aangelegd.

Waar moet je op letten bij het (laten) maken van een leidingschema?

Je leidingschema moet kloppen van a tot z. Je moet daarvoor weten welke (soort) apparatuur je wil, waar je stopcontacten wil hebben, hoe de indeling van je keuken wordt, waar de lichtpunten komen enzovoorts.

Als je een leidingschema laat maken voordat je jouw ideale keuken hebt uitgezocht, kan de aannemer vooruit en heb jij veel meer tijd om na te denken over het uiterlijk van je keuken (zoals het bepalen van het soort werkblad, de kleur en het soort front). Mocht je later nog wat kleine wijzigingen willen aanbrengen (bijvoorbeeld de kraan iets naar links of rechts of een lichtpunt opschuiven), dan is dat geen probleem.

Bovendien kun je bij het laten maken van een leidingschema doorgaans beter nadenken over je opties. Wil je extra werkstopcontacten? En zo ja, hoeveel moeten er dat dan zijn? Wat is praktisch? Is de gewenste opstelling van je keuken en de locatie van de verschillende elementen wel handig? Hoe zou het eventueel beter kunnen? Een leidingschema biedt je flexibiliteit.

Ga je bij een keukenwinkel langs, dan krijg je doorgaans weinig concreet advies over extra stopcontacten en de ergonomie van je gewenste keuken. Een verkoper zegt vaak: ‘dat bepaal je allemaal zelf’. Voor hem is een keuken verkopen een invuloefening. Wij laten je zien hoe het ook nog zou kunnen, hoe het beter zou kunnen.

Wie maakt het leidingschema?

Normaal gesproken maakt een keukenzaak het leidingschema voor je, maar dan word je wel gevraagd de keuken daar te kopen. Als je binnenkomt voor slechts een leidingschema, dan werken de meeste winkels niet mee aan je verzoek.

Waar kun je dan terecht? De Keukenaankoopmakelaar kan je helpen. Ook zelfbouwers die niet weten hoe ze een leidingschema moeten maken, kunnen bij ons terecht. Klik hier voor meer informatie.

Kun je tegen betaling een keukenwinkel het leidingschema laten maken?

Ja, er zijn keukenwinkels die deze service aanbieden, maar die zijn er niet veel. Het kost je vaak veel tijd een winkel te vinden die deze service biedt. Bovendien ben je dan doorgaans veel duurder uit dan bij de Keukenaankoopmakelaar.

Waarom de Keukenaankoopmakelaar inschakelen voor het leidingschema?

Voor 295 euro krijg je een perfect kloppend leidingschema dat je flexibiliteit biedt en waarbij goed is nagedacht over de ergonomie van de keukenopstelling. Heb je een nieuwbouwwoning gekocht dan kun je met een leidingschema op zak alle tijd nemen om een keuken uit te zoeken die helemaal naar jouw smaak is.

Met aan leidingschema van de Keukenaankoopmakelaar koop je tijd en dat is belangrijk bij het uitzoeken van een keuken. Je koopt hem tenslotte voor vele jaren, dus alles moet kloppen. Klik hier voor meer informatie, of vul onderstaand contactformulier in.

  • Toegestane bestandstypen: jpg, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 7 MB.

Related Posts

×

Hallo!

Klik hier om direct te chatten via Whatsapp met de Keukenaankoopmakelaar of stuur een mail naar info@keukenaankoopmakelaar.nl.

× Whatsapp