Scroll Top

Hoe krijg ik de beste keukenprijs? (Uitgelegd!)

Een nieuwe keuken kopen is een feestje, totdat je in gesprek moet over de prijs. Voor de meeste mensen is dat het spannendste deel van het koopgesprek. Want één ding staat van tevoren al vast: je gaat een groot bedrag uitgeven. Logisch dus dat je wil weten hoe je de beste prijs krijgt.

Om maar met de deur in huis te vallen: beoordelen wat de juiste prijs is voor jouw droomkeuken is voor een leek niet gemakkelijk. Een nieuwe keuken is bijna altijd maatwerk, aangepast aan jouw wensen en voorkeuren. Daarom zijn geen twee keukens hetzelfde. Dat maakt het moeilijk jouw voorgestelde prijs goed in te schatten.

Gelukkig zijn er wel een aantal handvatten die ik je kan geven zodat je goed voorbereid een koopgesprek in gaat. Laten we eens kijken hoe het kopen van een keuken in zijn werk gaat en waarop je moet letten bij de onderhandeling.

Hoe weet je of je de juiste prijs krijgt voor jouw keuken?

 

Zoals ik hierboven al aangaf, heb je heel veel opties bij het samenstellen van jouw droomkeuken. En dan heb je ook nog eens te maken met verschillende merken keukens. Ik doel daarbij op de meubels, dus fronten, kasten en de persing van het hout. Dat laatste is belangrijk om te weten, want daarin zit hem doorgaans het kwaliteitsverschil.

Welk merk keuken?

 

De prijzen voor het werkblad, de kraan, verlichting en de apparatuur kun je nog met elkaar vergelijken. Maar welk merk keuken je koopt, daar rept een keukenzaak meestal niet over om het ‘shoppen’ van klanten bij andere zaken tegen te gaan. Als je het merk niet weet, kun je tenslotte nooit één op één vergelijken.

Anders gezegd: hoe weet je zeker dat keuken A en B van dezelfde kwaliteit zijn? Dat kun je hooguit concluderen als beide keukens van hetzelfde merk zijn.

Gelukkig doen niet alle keukenzaken geheimzinnig over het merk. Bij winkels waar je niet over de prijs kunt onderhandelen, weet je vaak wél om welk merk het gaat. Zij rekenen in één keer hun beste prijs.

Met de nadruk op ‘hun beste prijs’. Want het betekent niet die prijs ook voor jou de beste prijs is. Het is namelijk heel goed mogelijk dat je diezelfde keuken ergens anders goedkoper kunt krijgen.

Kun je wel onderhandelen over de prijs, dan zal de keukenzaak waarschijnlijk niet bekendmaken om welke merk keuken het gaat. Of de verkoper vertelt je dat het bedrijf een eigen fabriek heeft. Maar veruit de meeste keukens komen uit één en dezelfde fabriek. Eenmaal in de showroom krijgt die keuken een label, een merknaam. Bij de concurrent kun je dus vaak exact dezelfde keuken kopen, al heet-ie daar anders.

In de basis verkopen de meeste keukenwinkels dus hetzelfde. De grote verschillen ontstaan bij de meubels, de keukenkasten. De vraag is dus: welke combinatie kun je waar voor de beste prijs kopen?

Daarin zit hem de toegevoegde waarde van de Keukenaankoopmakelaar. Ik weet van alle zaken waar we het beste kunnen slagen. En geloof me: er wordt veel verdiend op het meubilair.

Welke strategie gebruikt een keukenzaak bij de verkoop?

 

Eerst het slechte nieuws: de verkoper bepaalt wat jij koopt. Dat is het product dat de werkgever wil verkopen. Daar wordt de verkoper namelijk voor betaald.

Hoe gaat dat dan in zijn werk? In je oriëntatierondje ga je waarschijnlijk bij verschillende winkels langs. Elke zaak heeft zijn eigen uitstraling en geeft je daarmee een bepaald gevoel. Daarna kies je er één of twee uit. Dit doe je meestal op basis van hoe de winkel je ontvangt en hoe de showroom eruitziet (is die verzorgd of rommelig? Of heb je simpelweg iets gezien dat je mooi vindt?)

Uiteindelijk ga je het gesprek aan om inderdaad jouw droomkeuken te kopen. Je wordt gekoppeld aan een verkoper die vervolgens een vriendschappelijke band met je probeert op te bouwen. Want als er een goede sfeer is, een klik, dan is de kans groter dat je de keuken koopt.

Zo’n gesprek duurt vaak zo’n vier uur. Daarin bepaal je de opstelling en zoek je alles uit: het blad, de apparatuur, de kraan, de kwaliteit meubels en het front. Voor de keukenwinkel is zo’n gesprek kostbaar, want vier uur is voor de verkoper een halve werkdag. In die tijd kan hij niet iemand anders helpen.

Zo snel mogelijk jouw handtekening

De winkel heeft er dus alle belang bij dat de verkoper het gesprek in één keer succesvol afrondt. Als je bedenktijd vraagt en later terugkomt, is de verkoper weer één of twee uur aan je kwijt en kan-ie opnieuw geen andere klant helpen. Een keukenzaak wil dus het liefst zo snel mogelijk jouw handtekening, en tegen een zo hoog mogelijke prijs.

Het is zelfs prima dat je je handtekening zet onder een keukenofferte als je je eigen wensen nog niet helder hebt. Je mag daarna vaak nog alles wijzigen tegen een meer- of minderprijs. En daar zit een addertje onder het gras. Jij weet namelijk niet of een andere optie echt duurder is.

Meerprijs op je keuken

De volgende keer dat je de winkel binnenkomt – waar je dus al voor de koop getekend hebt – kun je zomaar op een meerprijs uitkomen van 2.000 euro op een keuken die in het oorspronkelijke verkoopgesprek 20.000 euro moest kosten. Dat bedrag had je op papier dus al uitgegeven. Nu komt die 2000 euro er dus nog bij.

Kortom: zorg ervoor dat je alles in één keer goed doet. Dan krijg je niet te maken met (dure) verrassingen achteraf. Daarom is het wel degelijk in jouw belang om meer dan eens langs te komen bij de keukenzaak van jouw voorkeur.

Hoe gaan keukenverkopers te werk?

Keukenverkopers zijn ontzettend goed getrainde professionals. Ze zijn erin getraind alles wat de klant kiest de hemel in te prijzen. Of tot de hel toe af te breken (als de keuken duurder moet uitvallen of als een andere optie meer marge heeft).

Het probleem bij het kopen van een keuken is dat je je feitelijk niet kunt wapenen tegen de verkoper. Zelfs als je je goed inleest, door dit artikel te lezen bijvoorbeeld. Jij koopt een keuken één keer in de tien tot vijftien jaar. Een keukenverkoper daarentegen voert tien keer per week een verkoopgesprek.

Maar ook: de verkoper bepaalt wat hij je laat zien. Of juist niet laat zien. Als een verkoper gepusht wordt AEG te verkopen, laat hij je apparatuur van dat merk zien. Misschien is de Miele wel twee keer zo duur en twee keer zo goed, maar zit er voor de winkel minder marge op. De verkoper stuurt je dus vaak in een bepaalde richting. Dat gebeurt meestal zonder dat jij er erg in hebt.

Waar moet je op letten bij het onderhandelen?

 

Dit is zonder twijfel het moeilijkste gedeelte van het koopgesprek. Sommige mensen vinden onderhandelen leuk, sommigen vinden het niet leuk. Feit is dat de meeste mensen er niet goed in zijn.

Bij onderhandelingen is het essentieel dat het keukenvoorstel is zoals je het wil hebben. Als klanten naar me toe komen met een voorstel van een keukenzaak is mijn eerste vraag altijd: is deze keuken honderd procent naar je wens? Of: zijn er nog dingen die je zou willen veranderen? Is dit het blad dat je wil, heeft het de gewenste dikte? Is het de kraan, de apparatuur die je wil, of zijn er nog losse eindjes?

Als je op die laatste vraag ‘ja’ moet antwoorden, is de prijs niet goed. Waar je ook ja op moet kunnen antwoorden: is dit de keuken die je al jaren wil hebben en die past binnen je budget? Als dat niet zo is, moet je onderhandelen.

Als leek is het lastig in te schatten wat de bodemprijs is. Je hebt te maken met het merk van de meubels, de verschillen in het enorme aanbod aan apparatuur, de vele soorten werkbladen. Een keukenprijs bestaat uit zoveel elementen. Dus nogmaals: zorg dat de keuken altijd honderd procent naar wens is. Concessies kun je altijd nog doen, als je er qua prijs niet kunt uitkomen.

‘Jij bepaalt de prijs’

Zoals ik al stelde in het begin van dit artikel: in eerste instantie is een keuken kopen een feestje: je krijgt een kop koffie, een broodje, een stuk appeltaart, de kinderen krijgen limonade. Alsof je in een warm bad wordt gelegd. Totdat het over de prijs gaat.

Dan wordt het vaak een vervelend gesprek.  De verkoper kan weliswaar tegen je zeggen: u heeft gekozen, u bepaalt de prijs, maar dat is niet helemaal waar. Want als klant heb je geen invloed op de prijsstelling van de keukenzaken. En de prijs is dus echt niet overal hetzelfde.

Noem nooit zelf een prijs

Noem zelf nooit een prijs. Ik zeg het met klem, want als je dat doet, weet een verkoper dat je voor de bijl gaat. Nee zeggen als je al een prijs hebt genoemd, doe je over het algemeen niet. Vraag altijd minimaal een dag respijt. Of een week. Je koopt tenslotte geen pakje boter. Bij veel winkels mag je er ook heus een nachtje over nadenken. En als dat niet mag moet je je afvragen of het wel de keukenzaak is waar jij jouw keuken wil kopen.

Neem de offerte altijd mee naar huis

Neem de offerte en de tekeningen altijd mee naar huis. Dat is in jouw belang. Er zijn keukenzaken die deze informatie niet willen meegeven omdat ze zijn bang dat je prijzen gaat vergelijken met de concurrentie. Maar als de bewuste winkel je de ‘beste prijs’ heeft gegeven, hoeft de verkoper toch niet bang te zijn dat je gaat shoppen?

Ook nu geldt: als de winkel niet meewerkt aan jouw wensen, moet je je afvragen of dit wel de plek is waar je jouw geld wil uitgeven. Ook in het kader van transparantie en een eerlijke prijs. Als de prijs eerlijk is, kan de keukenzaak toch best zijn offerte en tekeningen meegeven? Als je die niet meekrijgt, kun je je afvragen of die prijs wel zo eerlijk is. Durf dan gewoon nee te zeggen. Je bent de winkel niks verplicht.

Als een keukenbedrijf zich verweert met de opmerking dat je dan met de offerte gaat shoppen omdat er altijd iemand is die er onder kan gaan, is die winkel dus niet de goedkoopste. En ja, service en kwaliteit mogen geld kosten. Maar wat zijn die service en kwaliteit waard. En waar ligt de grens?

Wat is de marge van een keukenbedrijf?

Een eenduidig antwoord op deze vraag kan ik je helaas niet geven. Kon ik dat maar. De inkoopprijzen van keukens zijn één van de best bewaarde geheimen van Nederland. Ook keukenverkopers kennen die niet.

Ik kan in het algemeen wel zeggen dat een marge van ongeveer dertig procent heel normaal is bij een zelfstandig bedrijf dat niet behoort tot een grote keten. Maar die marge is ook afhankelijk van de omvang van de winkel. Denk daarbij aan de grote ketens, die grootschalig en daardoor vaak goedkoper kunnen inkopen. Hoe dan ook, onthoud één ding: ook als een winkel korting geeft, wordt er nog steeds geld verdiend.

Hoeveel korting kun je krijgen bij het kopen van een keuken?

Ook hier kan ik je helaas geen concrete cijfers geven. Er zijn, zoals gezegd, zaken die niks met de prijs doen. Mag de keuken ergens anders vandaan komen, dan kan er wel degelijk wat met de prijs gedaan worden.

Tussen de verschillende keukenzaken zit een behoorlijke variatie in het percentage korting dat je kunt bedingen. Het hangt van veel factoren af. Gemiddeld kun je ervan uitgaan dat een second opinion van mij, de Keukenaankoopmakelaar, je een prijsreductie oplevert van tussen de tien en de dertig procent, afhankelijk van de keuken. Daarbij hanteer ik no cure no pay. Je kunt dus kosteloos jouw documenten door mij laten checken om te achterhalen of je inderdaad de beste prijs hebt gekregen. Bespaar ik je niks, dan betaal je ook niks. Jouw belang is dus mijn belang.

Kan ik beter naar België of Duitsland gaan voor een betere keukenprijs?

Ja, in sommige gevallen kan het slim zijn de landsgrenzen over te gaan. Voor mij maakt het niet uit. Ik kan je helpen een betere prijs te krijgen, ongeacht of je je keuken in Nederland, België of Duitsland koopt. We gaan uit van de laagste prijs die je kunt bewerkstelligen. In welk land je die hebt gekregen, doet er voor mij niet toe. Als je in Duitsland of België wil kopen, kan dat dus.

Hoe kan ik de kosten van een keuken omlaag brengen?

De prijs van een keuken omlaag brengen is vaak noodzakelijk als je wensenpakket niet strookt met je budget. Simple as that. Je hebt dan in principe twee opties: je budget bijpassen of je wensenlijst aanpassen.

Er is nog een derde mogelijkheid: alle onderdelen los kopen (het werkblad, de accessoires, de kasten, de apparatuur en de plaatsing). Als je de weg weet, kun je op die manier serieus geld besparen. Mocht je dat traject in willen gaan, kan ik je daar ook bij helpen.

Wel is het goed te beseffen welke nadelen kleven aan alles los kopen. Deze optie bezorgt je doorgaans veel hoofdpijn. Waar haal je wat? Want wie doet de montage en is die partij betrouwbaar? Je kunt dan nog meer besparen door de montage zelf te doen, maar dat is tricky met het oog op garantie.

Het voordeel van zakendoen bij een keukenzaak is dat die service moet leveren, overeenkomstig het totaalplaatje en de daarbij bijbehorende garanties.

Tot slot

Goed, het is een lang verhaal dat erop neerkomt dat de keukenkoper meestal onwetend is. Want als je een keuken koopt, weet je waarschijnlijk niks van keukens. Je bent pas wetend als die keuken er eenmaal staat.

Daarom is het handig om iemand mee te nemen die onafhankelijk is, die je kan helpen bij het proces. De Keukenaankoopmakelaar dus.

Bel of mail me voor meer informatie. Ik zorg ervoor dat het aankoopproces inderdaad een feestje wordt. Ik zorg voor een uitstekende korting. Eén die beter is dan de prijs die je zelf al hebt gekregen.

Related Posts

×

Hallo!

Klik hier om direct te chatten via Whatsapp met de Keukenaankoopmakelaar of stuur een mail naar info@keukenaankoopmakelaar.nl.

× Whatsapp